среда, 13. март 2013.

God save the skin



Iako nisam uvek bila opsednuta negom kože, što sam starija to češće hvatam sebe kako buljim u ogledalo i tražim (potencijalne) bore.
Imam 28 godina, bore još uvek nemam ali mislim da se o tome treba brinuti pre nogo što počnu da se pojavljuju. Ovo je definitivno slučaj u kome treba poslušati našu dobru poslovicu ’’Bolje sprečiti nego lečiti’’.



Ovde ću Vam pisati o nekim mojim ritualima i cakama za negu kože:

1. Koristite kvalitetnu kozmetiku – Kada ovo kažem na podrazumevam skupu kozmetiku već kozmetiku koja odgovara vašem tipu kože. Preparativu retko kad kupujem impulsivno, uvek se potrudim da prvo nabavim tester, isprobam ga i tek onda ukoliko mi preparat odgovara kupujem full size pakovanje.
2. SPF zaštita – koristite kozmetiku sa SPF zaštitom. I leti i zimi!
3. Hidrirajte kožu – Pijte bar 2l vode dnevno i koristite kreme, maske za hidrataciju kože.
4. Nosite naočare sa staklima sa zaštitnim faktorom -  Pored toga što će vam štititi osetljivu kožu oko očiju od štetnih sunčevih zraka takođe će Vam pomoći da se manje mrštite i škiljite što takođe izaziva bore.
5. Piling – Bar jednom nedeljno uradite piling lica kako bi korisni sastojci i vitamini iz krema mogli dublje da prodru u kožu.
6. Spavajte na leđima – Meni je ovo najteže palo, volim da spavam na strani a nekad čak i na stomaku ali od kada sam pročitala da je to jako štetno za kožu i da pored sve nege i kremica može da izazove bore trudim se da spavam na leđima….
7. Izrazi lica – Svi znamo da mimika izaziva bore… Ako se mrštite dobijate bore na čelu i oko očiju a ako se smejete bore oko usana i oko očiju. E sad, pazim da se što manje mrštim nije dobro ni za kožu ni za stanje duha ali neću da prestanem da se smejem pa makar i dobila bore!
8. Masaža lica – Svaki put prilikom nanošenja kreme trudim se da masiram lice. Masaža pojačava cirkulaciju a tako do ćelija kože stiže više hranljivih materija i kiseonika i čini kožu elastičnijom.
9. Higijena – skidanje šminke pred spavanje se dobro podrazumeva tako da o tome neću pričati… Ali higijena u kojoj mnogi često zabušavaju je čišćenje pribora za šminkanje, pozajmljivanje svoje kozmetike drugima, često pipanje lica rukama….  Što češće perite svoje četkice i drugi pribor za šminkanje, nemojte svoju kozmetiku pozajmljivati drugima ali ukoliko to radite dezinfikujte je nakon toga, i izbegavajte da pipate lice rukama i uvek pri sebi nosite antibakterijska sredstva za dezinfekciju ruku…
10. Pušenje – Svi znamo da pušenje nije zdravo ni za kožu ni za zdravlje uopšte… Tako da pakla pravac u smeće! Ja sam pokušavala da ostavim u poslednja tri meseca jedno pet puta i najzad mi je uspelo! Tako da sam sada već 11 dana smoke free! 

To bi bilo to….

Koje su vaše cake za sprečavanje bora, imate li neki savet šta bi još bilo dobro da uvedem u svoju rutinu?

Big kissssssss

32 коментара:

  1. Odličan post i slažem se sa svime :) Ja imam 29 i mislim da je nama u genima da izgledamo mlađe, ali male mimičke borice oko okica su se počele pojavljivati, iako ih drugdje nemam. Slažem se da se u našim godinama treba na vrijeme povrinuti za to :)
    Btw, i meni najteže pada spavanej na leđima :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Spavanje na ledjima je baš nezgodno dok se ne navikneš... Mada otkad tako spavam manje me bole leđa. ;)

      Избриши
    2. :) Ja uvijek pokušam zaspat na leđima, ali se uvijek probudim s glavom u jastuku, čudi me kako uopće dišem :)

      Избриши
  2. Odlican post. Ja u principu radim vecinu toga u svakom slucaju. Ali ne bi sebe da mucim dodatno da spavam samo na ledjima tako da to otpada :))

    ОдговориИзбриши
  3. Na sve potpis ali ovo poslednje..uhh..KAKO,OTKRIJ MI TAJNU?!?!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh da imam tu tajnu sad bih bila milioner! ;)
      Pravo da ti kažem ostavljala sam već par puta, prvi put u trudnoći pa nisam pušila 1,5 god onda sam pušila nekih šest meseci pa opet ostavila na nekih godinu dana i sada sam pušila devet meseci i nadam se da ce ovaj put to moje ostavljanje da potraje....

      Избриши
  4. Odlican post! Sva sreca pa mi je genetika bar sto se tice koze bila naklonjena. :) Mogla bih malo vise paznje da obratim na masazu lica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :) Masaža je odlična, u početku bude dosadno ali kada se navikneš da je svako veče radiš više i ne razmišljš o tome...

      Избриши
  5. Ma na sve da pristanem, ali ne mogu da spavam na ledjima, pogotovo zimi. Leti ok, ali zimi se sklupcam, i to ne mogu da zaspim osim ako ne lezim na desnoj strani. Trudicu se, obecavam. :D

    ОдговориИзбриши
  6. Odlični savjeti, hvala :) Ja imam 27 i tek sam sada malo više počela paziti na njegu i preparativu, ali bolje ikad nego nikad :)

    ОдговориИзбриши
  7. broj 4 sam shvatila pre par godina, i iako ne podnosim naočare za sunce, počela da ih nosim.
    a za spavanje, ja se toliko okrećem i prevrćem i pravim akrobacije kad spavam, tako da nema šanse da se smirim a kamo li ograničim na edan položaj :D

    ОдговориИзбриши
  8. Sve si lepo napisala i manje-više sve to i primenjujem osim stavke sa mrštenjem, nažalost imam onu tipičnu mimiku kratkovidih osoba, mrštim čelo na sredini dok se koncentrišem da nešto pročitam :(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam imala taj problem, na poslu imam dosta prevodjenja i kada god mozgam kako da sklopim recenicu počnem da se mrštim i počela sam da primećujem blagi zasek između obrva gde će se sigurno pojaviti bora ako ne budem malo više pazila.

      Избриши
  9. Još jedna za ''nezgodnim'' spavanjem ali stvarno super saveti kojih se i sama manje više pridržavam :)

    ОдговориИзбриши
  10. Sve se slažem, samo ne mogu da spavam nikako drugačije sem na stomaku od kada sam se rodila. Mada moram početi da se odvikavam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uvešćemo grupnu terapiju za odvikavenje od spavanja na stomaku... ;)

      Избриши
    2. :D Priključujem se programu. Stavićemo stolice u krug i onda sve da se predstavimo: "Zdravo, ja sam Magdalena. Već 25 godina spavam na stomaku..." :D

      Избриши
  11. E baš mi je drago što sam te našla, pošto i ja imam 28 godina i razmišljam da za koju godinu krenem sa antiejdž kozmetikom. Ovo za spavanje na leđima i meni teško pada, trudim se da zaspim u tom položaju, ali se ujutru uvek probudim na stomaku, izgužvanog lica. Jedino da me suprug zaveže za dušek :-D

    ОдговориИзбриши
  12. Odlican post. Nisam ni znala da se nesvesno pridrzavam vecine tacaka, pa tek sad u 33 primecujem par borica oko ociju - tzv. smejalice :D

    PS: Giveaway kod mene na blogu :)

    ОдговориИзбриши
  13. Sve mogu i prakticiram, osim spavanja na leđima. Ja kad spavam ne znam gdje sam tako da samo nebo zna u kojim sve pozama završim?

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман15. март 2013. 16:20

    ajj ovaj posta kao da je za mene napisan, ja većinu stvari ne radim kako treba; hmm spavam na stomaku (btw i ja sam čitala da je to jako loše ali ja sebi ne mogu pomoći), često se mrštim haha pa su mi se počele javljati borice na čelu, a imam samo 22 god :P dobro ostalih se stvari pridržavam. Ei čitala sam da ako masiraš lice kockicama leda isto pomaže, potiče cirkulaciju krvi i spriječava nastanak akni i bubuljica! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da sada ne mih mogla mazati kockice leda po licu... Jako sam zimogrozljiva! Ali cim stigne toplije vreme morace da se proba! :)

      Избриши
  15. Ne znam kako te dosad ne pratim :) Ja se pridrzavam svega navedenog cini mi se :) Imam 24 godine ali mislim da sam problem sa licem napravila nestrucnim licnim rukovanjem istim :D :D nekad dok sam bila u srednjoj skoli, znalo se desit da poslije izlaska legnem spavat sa sminkom :S onda su se aknice pocele javljat i tek sad nakon ulaska u svijet blogova polako pronalazim pravu njegu za nju :) nadam se da ce samo da ide na bolje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi ni ja nisam pre 23-24 bila veliki strucnjak za negu lica ali mic po mic, svasta nesto procitas i naucis, svasta isprobas i na kraju nadjes savrsenu negu za sebe :)

      Избриши
  16. Super saveti. Uh bas ne volim da spavam na ledjima :)

    ОдговориИзбриши